West Quarter Festival – 2021 – Norbert Detaeye

Zondag 12 september – 16.00u – Gerechtsplein

‘New Orleans piano, een mix van gospel, blues, jazz, pop, Mardi gras…’

Norbert Detaeye  “STORYVILLE NEW ORLEANS”

Een overzicht van de muziek die ontstaan en gegroeid/vergroeid is met het Zuiden van de Verenigde Staten, met New Orleans als centrum : de muziek die aan de basis ligt van de Jazz én pakweg honderdtwintig jaar populaire Westerse muziek.

Norbert Detaeye geeft een korte situatieschets van de voorgeschiedenis en het belang van Storyville ; speelt ragtime en typeert de ‘piano-professors’ die klank en kleur gaven aan de Red Light District ; een traditie die nog steeds in de stad bestaat, ook al werd Storyville reeds in 1917 gesloten. ( Jelly Roll Morton / James Booker…)

Hij belicht de Blues, Boogie-woogie , Rhythm & Blues en de veschillende facetten van de Gospel music.
Gospel en Blues : de muzikale funderingen van de Westerse muziek.

Een belangrijk onderdeel van het programma : de uitstraling van de music of the South met composities van bekende en minder bekende songwriters .

 

Biografie

Norbert Detaeye beweegt zich in de jazz- en blueswereld sinds 1965, en was van 1966 tot 1987 pianist / zanger bij de legendarische Jeggpap New-Orleans jazzband, in die dagen het huisorkest van de Honky Tonk Jazzclub in Dendermonde.
De daaruit ontstane veelvuldige contacten met de “living legends” uit New-Orleans zetten hem in de zeventiger jaren aan verschillende malen naar de Crescent City te reizen om er in de baptist churches, de dance en jazzhalls én in de straten van de zwarte wijken de lokale muziek van heel dichtbij te beleven.

Hij werd uitgenodigd om in 1976 als allereerste Belg op te treden op het prestigieus “Jazz and Heritage Festival”, en kreeg in 1980 de titel van ereburger van deze stad.

Het contact met de excentrieke zanger/pianist James Booker, “The piano prince of New-Orleans”, verruimde grondig Norbert’s muzikaal inzicht, en vanaf dat moment ging hij steeds vaker solo optreden. De Ip “Every Man a King” (1986) en de daaropvolgende cd “Arm in arm with the moon” (1990) kenden een groot succes, en Norbert werd ook buiten het jazzmillieu populair. Hij werd een veelgevraagd artiest in de theaterzalen van binnen- en buitenland, zoals de stadsschouwburg van Brugge, de Elisabethzaal te Antwerpen en het concertgebouw van Amsterdam.

Daarnaast ontpopte Detaeye zich als een prominent gospelvertolker, trad op met heel wat zwarte gospel-diva’s, en nam in 1995 een cd op met “religious songs” waarvoor opnamen in New-Orleans werden gemaakt met het koor van Rev. Lois Dejean. (“Jesus on the Main Line”).

Een nieuw hoofdstuk startte toen Norbert in de eerste dagen na de december- revolutie in Roemenië werd uitgenodigd voor twee onvergetelijke concerten in de stad Brasov (Transilvanië). Hij werd er enorm aangegrepen door de culturele achterstand bij de jongeren, en stichtte het jaar daarop een muziekmediatheek aan de Universitatea Transilvania. De “Mediateca Norbert Detaeye” groeide met de jaren uit tot een waar instituut binnen de stad, en Norbert kreeg in 1994 de titel van Professor Honons Causa en in 2006 die van Ere-Senator aan de universiteit Tevens werd hij in 1996 Ereburger van Brasov ( de eerste uitreiking sinds de revolutie ).

Maar ook in zijn geliefde geboortestad Gent wordt hij als musicus hoog gewaardeerd. Zo kreeg hij in 2002 de medaille van erkentelijkheid voor zijn “veelzijdige veidiensten als zanger/pianist en zijn muzikaal en sociaal talent…” in 2006 de tweejaarlijkse Gilbert Van Geertprijs voor o.m. de “zeer authentieke manier waarmee hij bezig is met de roots van de jazzmuziek en de vele historische invloeden die aan de grondslag liggen van de hedendaagse jazz..En in november2008 werd hij gelauwerd met een “Gents Handje”.

Een concert met Norbert Detaeye is een kennismaking met de authentieke muziek die gegroeid en vergroeid is met het Zuiden van de Verenigde Staten van Amerika, met de stad New-Orleans als centrum, en de grote uitstraling ervan op pakweg honderd jaar Westerse populaire muziek.
Stem en piano als sediment van de ziel, als biotoop van een grote liedcultuur…

Bron: https://muzikum.eu/nl/norbert-detaeye/biografie

 

Norbert Detaeye | The Black Cat