West Quarter Festival – 2021 – Orde van de Wullok

Zaterdag 11 september – 10.30u – Second Line
Zaterdag 11 september – 14.30u – Gerechtsplein

De orde van de Wullok werd op 28 oktober 1969 boven het doopvont gehouden. De stichter/voorzitter Robert Dequick, gekend als Berten Wullok wilde in navolging van de Orde van de Kloeffe, de Orde van de Garnaal en de Orde van de Sombrero’s jaarlijks een carnavalbal organiseren. Bij de oprichting van de Orde kwam het gros van de leden uit het vissersmilieu en werd als thuishaven voor het café de machinist op het mijnplein gekozen.

In september 1971 werd onder impuls van Jeannine Maene een majorettenkorps aan de Orde van de Wullok toegevoegd. Met een zestiental meisjes werd er toen gestart en gezien het succes van deze “dansmarietjes” werd de groep steeds maar groter en evolueerden wij mee en werd midden de jaren 80 de naam veranderd in de Wullok Showgirls. De meisjes die destijds aan de wieg stonden van de showgroep werden dames, huwden en kregen kinderen. Doch weinigen wilden hun Wullokfamilie verlaten. Hun echtgenotes traden ook toe tot de Orde en in hun zog de kinderen.De optredens van deze dames en meisjes zijn ondertussen al gekend ver buiten de stadsgrenzen. In de laatste 50 jaar zijn er tal van dames en meisjes de revue gepasseerd doch één wullokdame  heeft de halve eeuw rond gemaakt en heeft nog steeds de touwtjes stevig in handen met name Maene Jeannine. De ondertussen 86 jarige kranige dame was er van het begin bij . Elk jaar werden we gevraagd in het binnen- en buitenland en verzorgden wij er diverse optredens. Showoptredens van Parijs tot Tervuren en deelnames aan stoeten van De Panne tot de Spaanse Costa’s

Elk jaar wordt er een nieuwe show in elkaar gebokst door de showleiders en door het naaiteam wordt er jaarlijks hard gewerkt om de groep volledig in het nieuw te steken. Een niet te onderschatten taak.

De shows worden nog steeds geregisseerd door Maene Jeannine doch voor de danslessen krijgt zij assistentie van Natacha Desmit, Charlène Perraux en Sonny Deneve.

Elk jaar wordt er een nieuwe show in elkaar gebokst door de showleiders en door het naaiteam wordt er jaarlijks hard gewerkt om de groep volledig in het nieuw te steken. Een niet te onderschatten taak. De groep kan rekenen op een vast naaiteam dat bestaat uit Bianca Debruyne, Linda Deneve, Carmen Muller, Linda Debruyne en Nancy Vanassche onder leiding van Jeannine. Zij verwezenlijken het onmogelijke en toveren met naald en draad.

De showgroep die elk jaar een pracht van show ten tonele brengt lokt dan ook vele niet carnavallisten naar Ten Stuyver om te genieten van het optreden en de prachtige kostuums.

We mogen ook niet vergeten dat we jaarlijks optredens verzorgen in de Kursaal op zilverdans en Zilverrock, op het feest van KVO senioren, op de kaaifeesten en op vistival. Elk jaar nemen wij dan ook nog deel aan tal van carnavalstoeten, voornamelijk in West-Vlaanderen met als het absolute  hoogtepunt de grote carnavalstoet in Oostende. De laatste drie jaar kaapten wij er telkenmale de eerste prijs weg als mooiste deelnemende groepering. Iets waar de ganse groep terecht fier op is. Het rollend materiaal bestaande uit een materiaalwagen en een praalwagen worden onderhouden door onze “Chefs Karre” Edwin Zeebroek en Glenn Koten, deze laatste is tevens de vaste bestuurder van de sleep.

In 2014 moesten wij afscheid nemen van onze stichter-voorzitter Robert ‘Berten Wullok’ Dequick. Hij werd toen opgevolgd door huidig voorzitter John Desmit. Door deze laatste zijn jeugdig inbreng gaat de orde een schitterende toekomst tegemoet en groeit onze Wullokfamilie die momenteel meer dan 100 leden telt.

Het is ook zo dat wij vanaf 28 oktober 2019 de titel Koninklijke Vereniging mogen voeren waar wij dan ook heel fier op zijn.

 

Kan een afbeelding zijn van 15 mensen en lachende mensen