West Quarter Festival – 2023 – Boogie Phil & The Swing Devils

Zaterdag 9 september 2023 – 16.00u

Boogie Phil groeide op in een muzikale familie en had reeds op jonge leeftijd interesse in de muziek van o.m. Little Brother Montgomery, Albert Ammons, Jimmy Yancey en tal van andere pianisten die leefden in grofweg de eerste helft van de vorige eeuw. Tussen 1993 en 1997 volgde hij een opleiding aan het jazzconservatorium te Gent, waarna muziek fulltime business werd. Gaandeweg bouwde hij een eigenzinnig repertoire op met jazz, blues en ragtime invloeden, interpretaties van bekende thema’s en uiteraard af en toe een portie beestige pianoboogie.

Vanuit zijn interesse voor de boogiestijl ontdekte hij de zwarte jumpbands uit de fifties met veelal een boogiepianist als spilfiguur, ondersteund door een aantal blazers. Geïnspireerd door deze retro-swingstijl vormde hij als pianist/zanger door de jaren heen verschillende bands waarmee hij optrad in eigen land maar ook over de landsgrenzen heen. Een ode aan Nat King Cole en Louis Jordan, maar ook aan andere (jammer genoeg minder bekende) artiesten uit die periode. Sam “The Man” Taylor, Tiny Bradshaw, Wynonie Harris, Bull Moose Jackson, Roy Brown, Roy Milton…

Tijdens de coronacrisis werd achter de schermen hard gewerkt aan een vernieuwd repertoire. Een nieuwe band kon dan ook niet uitblijven en met zijn groep BOOGIE PHIL & THE SWING DEVILS is Boogie Phil weer helemaal terug van eigenlijk nooit weg geweest. De band bestaat deels uit “anciens” waarmee hij vroeger reeds optrad en nieuwe muzikanten.